anarxeio.gr

732

Καταχωρήσεις

σε: 

από:  και από:

Βιβλία

Βιβλιοθήκη

Συγγραφέας:

Renzo Novatore

Εκδότης:

Διάδοση

Πόλη:

Αθήνα

Έτος έκδοσης:

2006

Αρχείο

Ο ιππότης του μηδενός
content Image

Συγγραφέας:

Renzo Novatore

Εκδότης:

Διάδοση

Πόλη: Αθήνα

Χρονολογία έκδοσης: 2006

Είδος: Βιβλία | Σελίδες: 116

donwload icon Κατεβάστε σε μορφή PDF: [0.81]

publishers url icon Εξωτερικός Σύνδεσμος

ανέβηκε απο χρήστη: Liakos

Περιγραφή:

Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ
Επιλεγμένα Κείμενα 1917-1922
Ρέντζο Νοβατόρε (Άμπελε Ριτσιέρι Φερράρι)


Το σύγγραμμα αυτό είναι ένας φόρος τιμής στο Ρέντσο Νοβατόρε που σκοτώθηκε σε σύγκρουση με καραμπινιέρι στην Τέλια στις 29 Νοεμβρίου του 1922. Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1890 στην Άρκολα (Λα Σπέτσια). Υπήρξε ποιητής, φιλόσοφος, καλλιτέχνης και «στρατευμένος» αναρχικός.

Από το 1908 προσχώρησε στο αναρχικό κίνημα. Ατομικιστής και αντικληρικός, τη νύχτα της 15 προς 16 Μαΐου καίει την εκκλησία της παναγίας των αγγέλων, στην Άρκολα. Για την ενέργεια αυτή θα δικαστεί στις 5 Ιουνίου του ίδιου έτους, αλλά στη δίκη που διεξήχθη στη Σαρτσάνα, θα αθωωθεί λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Την άνοιξη του 1911 καταζητείται για κλοπές και ληστείες. Στις 30 Σεπτεμβρίου τον συλλαμβάνουν και 10 μέρες αργότερα τον παραδίνουν στις δικαστικές αρχές με μια επιπλέον κατηγορία για βανδαλισμούς.

Στις 20 Ιουνίου του 1912 καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία όμως στις 26 Ιουλίου απολύεται.

Συνεργάζεται με διάφορα αναρχικά περιοδικά και εφημερίδες από το 1917. Άρθρα του βρίσκουμε στο «Cronaca Libertaria», στο «Libertario», στο «Iconoclasta» πριν από το 1920, ενώ γράφει και για το «Σκαμιτσιάτι».

Μαζί με το λογοτεχνικό κριτικό Τιντίνο Ράσι και το φουτουριστή ζωγράφο Τζιοβάνι Γκοβερνάτο, δημιουργούν το «Vertice» (Λα Σπέτσια) όπου υπογράφει με διάφορα ψευδώνυμα όπως «Brunetta L’ Incendiaria», «Sibilla Vane», «Mario Ferrento». Στο πρώτο τεύχος του «Iconoclasta» ο σύντροφος και φίλος του, Γκοβερνάτο προαναγγέλλει ότι το «Vertice» θα φιλοξενήσει «μονάχα έργα ευφυών ελευθέρων πνευμάτων, συγγραφείς και καλλιτέχνες απροκατάληπτους».

Στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου μιας και χρειάζεται κρέας για τα κανόνια, τον ξανακαλούν αλλά στις 26 Απριλίου εξαφανίζεται από το στρατόπεδο χωρίς να ξαναδώσει σημεία ζωής και πλέον καταζητείται για λιποταξία, ενώ καταδικάζεται σε θάνατο από το στρατιωτικό δικαστήριο. Δίνεται όμως αμνηστία και έτσι συμμετέχει στις εξεγέρσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 1919 στη Λα Σπέτσια. Συλλαμβάνεται στις 30 Ιουνίου και τον περιμένει μια νέα δίκη, όμως για καλή του τύχη στις 12 Σεπτεμβρίου δίνεται εκ νέου γενική αμνηστία. Ένα χρόνο αργότερα στις ταραχές που θα ακολουθήσουν τις καταλήψεις στα εργοστάσια, θα ηγηθεί των επιθέσεων κατά μιας πυριτιδαποθήκης στη Ρέτζια Μαρίνα και κατά των οχυρών και των πολυβολείων που περιέβαλαν την πόλη.

Το καλοκαίρι του 1922 ένοπλοι φασίστες εισβάλλουν στο σπίτι του Νοβατόρε στην Άρκολα. Ο Ρέντσο καταφέρνει να διαφύγει κάνοντας χρήση χειροβομβίδων. Εκείνο τον καιρό είναι που θα ενωθεί με την ομάδα του ληστή Σάντε Ντέτσιμο Πολάστρο (βλ. Προσάρτημα {2}). Στις 14 Ιουλίου θα ληστέψουν το υποκατάστημα της αγροτικής τράπεζας στην Τορτόνα και θα σκοτώσουν τον ταμεία όταν αυτός επιχείρησε να αντισταθεί. Ήταν η αρχή και το τέλος της τελευταίας φυγοδικίας του Ρέντσο, τα μέσα της εποχής τους βάφτισαν υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο και ο κλοιός ολοένα και έσφιγγε γύρω τους. Τον Οκτώβρη στην τοποθεσία Μπετλέμε, στα περίχωρα της Νόβι, ένα απόσπασμα υπό τις οδηγίες του ανθυπασπιστή Λουπάνο, θα ανακαλύψει το κρησφύγετο του Πολάστρο και του λιποτάκτη Κομόλο και ο τελευταίος στον πανικό του θα αρχίσει να τρέχει στο λιβάδι και θα τον σκοτώσουν, αντίθετα ο Πολάστρο θα κατορθώσει να διαφύγει πυροβολώντας με τα δυο του πιστόλια. Στις 29 Νοεμβρίου στην Τέλια, λίγο έξω από τη Γένοβα, το ίδιο απόσπασμα θα εντοπίσει σε μια ταβέρνα το Ρέντσο και τον Πολάστρο. Στη σύγκρουση που ακολουθεί, θα χάσουν τη ζωή τους ο ανθυπασπιστής Λουπάνο και ο Ρέντσο, ενώ ο Πολάστρο για άλλη μια φορά θα διαφύγει και θα συλληφθεί πέντε χρόνια αργότερα στο Παρίσι.

Tags:

ιστορικά, πολιτική βία

Σχόλια του uploader:

anarxeio.gr
  • Το αναρχείο δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τα μέλη της Διαχειριστικής Ομάδας του black-tracker.gr. Στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχαμε, μεταξύ άλλων, στη Σ.Ο. του περιοδικού Blackout

Για επικοινωνία με το anarxeio στείλτε e-mail στο info {at} black-tracker.gr