anarxeio.gr
1.Περιγραφή

Το αναρχείο είναι μια διαδικτυακή Βάση Δεδομένων και Βιβλιοθήκη, κειμένων και εκδόσεων που προέρχονται από ατομικά ή συλλογικά υποκείμενα που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο και το χώρο της αυτονομίας.

Σκοπός του αναρχείου είναι να συγκεντρώσει, να καταγράψει και να ταξινομήσει τα εκδοτικά εγχειρήματα αυτών των πολιτικών χώρων με τη πλούσια κι ιδιάζουσα εκδοτική κουλτούρα και ταυτόχρονα να προσφέρει μια λειτουργική, ευρετηριακού τύπου, πρόσβαση στο καταχωρημένο υλικό.

Το αναρχείο δεν αποτελεί πολιτική ομάδα, αλλά ένα εγχείρημα με αποκλειστικούς στόχους (i) την αρχειακή καταγραφή για τη διάσωση της κινηματικής μνήμης και (ii) τη παροχή πρόσβασης σε μια δομημένη ψηφιακή βιβλιοθήκη αντιεξουσιαστικών εντύπων.

2.Πολιτική

Το αναρχείο δεν σκοπεύει να αποτελέσει την ομπρέλα οποιουδήποτε κινήματος και οποιουδήποτε πολιτικού χώρου. Δεν διακηρύσσει ούτε τη συνένωση ούτε την ομογενοποίηση των διαφορετικών συλλογικοτήτων –και άρα αντιλήψεων-, ούτε προσδοκεί στο να αποτελέσει ένα κοινό σημείο αναφοράς, όλων των διαφορετικοτήτων που αυτοπροσδιορίζονται με ένα άλφα σε κύκλο ή ένα αστέρι.

Η πολιτική διακριτότητα των υποκειμένων των οποίων το υλικό καταχωρείται στο αναρχείο, δεν είναι απλά ένα θέμα σεβασμού προς τις επιλογές των υποκειμένων, αλλά κυρίως μια πραγματικότητα που αντανακλάται στο λόγο και τα έργα τους, και αυτό είναι κάτι που δεν αναιρείται με τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης.

3.Περιεχόμενα

3.1 Τα υποκείμενα


Το αναρχείο περιλαμβάνει έντυπο υλικό από όλο το φάσμα που μπορεί –από κάποιους!- να χαρακτηριστεί σαν αντιεξουσιαστικός χώρος, στην πιο ευρεία του έννοια, ανεξάρτητα από τις δικές μας κρίσεις, διαφωνίες ή αποστάσεις. Με άλλα λόγια το αναρχείο δεν εκφράζει άποψη και δεν παίρνει θέση απέναντι σε πολιτικές επιλογές (παρότι εμείς σαν άτομα και σαν πολιτικά υποκείμενα το πράττουμε).

Υπό το πρίσμα ότι κάθε ατομικό ή συλλογικό υποκείμενο που συμμετείχε με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτό που αποκαλείται α/α χώρος (με όλη τη θολότητα του όρου), έχει συμβάλει με τον τρόπο του –θετικά ή αρνητικά- στη διαμόρφωση του αντιεξουσιαστικού κινήματος, το υλικό του οφείλεται να καταχωρηθεί στο αναρχείο εν είδει ιστορικού τεκμηρίου.

3.2 Το υλικό: Προτιμήσεις και αποκλεισμοί


XΈντυπα: Το ειδικό βάρος του αναρχείου δίνεται στις έντυπες εκδόσεις (βιβλία, μπροσούρες, περιοδικά, εφημερίδες, έντυπα δρόμου, fanzeins), που έχουν διανεμηθεί με οποιοδήποτε τρόπο σε κάποιον αριθμό αντιτύπων, και άρα κοινωνικοποιηθεί. Στα έντυπα αυτά συνήθως υπάρχει μια πιο εμπεριστατωμένη καταγραφή του Λόγου και η συγκέντρωση τους σε μια βιβλιοθήκη δίνει τη δυνατότητα αναδίφησης για βιβλιογραφικές αναφορές.

XΠροκηρύξεις: Στον αντίποδα οι προκηρύξεις έχουν ένα εφήμερο χαρακτήρα, ενίοτε γράφονται υπό τη πίεση των γεγονότων και παρά την αρχειακή τους αξία, δεν παρουσιάζουν σχεδόν κανένα βιβλιογραφικό ενδιαφέρον. Επιπλέον το πλήθος τους είναι τόσο μεγάλο που υπερβαίνει τις διαθέσεις –και το χρόνο-μας προς ταξινόμηση. Εξάλλου, το indymedia και οι άλλοι ιστότοποι αντιπληροφόρησης, αποτελούν εν δυνάμει ένα αρκετά ενημερωμένο αρχείο προκηρύξεων.

Συνεπώς οι προκηρύξεις, σε γενικές γραμμές, εξαιρούνται από το αναρχείο, χωρίς όμως να αποκλείεται και η περίπτωση ανάρτησης προκηρύξεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είτε λόγο περιεχομένου, είτε λόγο ιστορικής αξίας.

Τέλος για τους ίδιους αλλά και επιπλέον λόγους, αποκλείονται από το αναρχείο προκηρύξεις ένοπλων ομάδων και αναλήψεις ευθύνης για διάφορες εμπρηστικές ενέργειες. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που μια τέτοια προκήρυξη ή συλλογή αυτών έχει εκδοθεί και διανεμηθεί σε φυσική μορφή σε πολλούς παραλήπτες –και δεν εννοούμε τις αστικές εφημερίδες- καθώς φυσικά και οι περιπτώσεις που αυτές περιλαμβάνονται σε κάποια έντυπη έκδοση συντρόφων/ισσών –και άρα δεν εμπίπτει στη κατηγορία προκηρύξεις.

XΓραφικά: Στο αναρχείο επίσης περιλαμβάνεται αρχείο αφισών, γραφικών (αυτοκόλλητα, flyers κ.λπ.) και φωτογραφιών, στην ξεχωριστή ενότητα των Άλμπουμς. Στις φωτογραφίες δεν καταχωρούνται φώτο από πορείες ή δράσεις –στα sites αντιπληροφόρησης μπορούν να βρεθούν gigas από αυτές!- παρά μόνο υλικό που συμβάλει στην εικονογραφική πλαισίωση του αρχείου (σημ: ένα καλό κριτήριο για το ανωτέρω, είναι αν μπορεί να αποδοθεί εκδότης στη φωτογραφία, π.χ. η φωτογραφία του κτιρίου ή του πανό μιας κατάληψης).

4. Στοιχεία Ταξινόμησης

Ζητούμε εξαρχής να επιστρατεύσετε τη κατανόηση σας και να επιτρέψετε μια ελαστικότητα σε ότι αφορά τον τρόπο ταξινόμησης τόσο των εντύπων όσο και των ομάδων.

Σε ότι αφορά τα έντυπα, έγινε προσπάθεια να αποδοθούν αφενός κάποια ορθολογικά κριτήρια στη συνήθη διακριτοποίηση (βιβλίο, μπροσούρα, έντυπο δρόμου, κ.λπ.), διατηρώντας παράλληλα τις εθιμοτυπικές ερμηνείες των αντίστοιχων όρων.

Εκ των πραγμάτων όμως υπάρχουν ενίοτε αλληλεπικαλύψεις κι ισχνά όρια ανάμεσα στις εκδοτικές φόρμες, κάτι που θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση, χωρίς την εισαγωγή σκληρών (ανελαστικών) κριτηρίων –π.χ. αριθμός σελίδων- στα πλαίσια πάντα μιας συνεπούς ταξινόμησης.

4.1 Ομάδες

Σαν ομάδες εννοούνται όλα τα φυσικά ή συλλογικά πρόσωπα που έχουν εκδώσει κάποιο από τα αντικείμενα της Βιβλιοθήκης ή των Άλμπουμς. Πρόκειται, ας το πούμε, για το στοιχείο «υπογραφή» μιας έκδοσης ή μιας αφίσας και δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το συγγραφέα της έκδοσης.

Με όρους βιβλιοθηκονομίας, η ομάδα ταυτίζεται με τον εκδότη.

Σε έντυπα που δεν προσδιορίζεται διαφορετικός εκδότης, αποδίδεται σαν «ομάδα» ο τίτλος του εντύπου, και ταξινομείται σαν Εκδοτική Ομάδα.

Οι Oμάδες κατηγοριοποιούνται σε:

  • Ομάδα-συλλογικότητα: Περιλαμβάνονται ομάδες, ομαδοποιήσεις, συνελεύσεις, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες και οτιδήποτε δεν θα μπορούσε να καταταχθεί σε κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες.
  • Κατάληψη-στέκι: Εδώ ίσως κάποιοι να αξίωναν ότι πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ στεκιού που νοικιάζεται, κατάληψης κτιρίου, κατάληψης υπαιθρίου χώρου ή κατειλημμένου χώρου μέσα στα πανεπιστήμια και υπό αυστηρούς όρους θα είχαν δίκιο. Για λόγους οικονομίας και πάλι, διατηρούμε -προς τα παρών τουλάχιστον- ενιαία αυτή τη κατηγορία, αφού σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια κοινή τοπολογία: ένας συγκεκριμένος φυσικός χώρος σαν σημείο αναφοράς και δράσης.
  • Εκδοτική ομάδα: είναι κάθε ομάδα που συσπειρώνεται γύρω από τη συστηματική έκδοση συνήθως ενός συγκεκριμένου τίτλου εντύπου, του οποίου συνήθως είναι και κατά συλλογικό τρόπο συγγραφέας. Το συνεκτικό στοιχείο δηλαδή της ομαδοποίησης είναι η κυκλοφορία κάποιου εντύπου και διακρίνεται από τη περίπτωση ομάδας ή κατάληψης, που μπορεί να εκδίδει περιοδικά κάποιο έντυπο στα πλαίσια των υπολοίπων δραστηριοτήτων της.
  • Εκδόσεις: Σαν εκδόσεις καταχωρούνται οι εκδοτικές ομάδες που κυκλοφορούν περισσότερους από έναν τίτλους, των οποίων συνήθως δεν αποτελούν τους συγγραφείς.
  • Κολλεκτίβα: Σαν κολλεκτίβες έχουμε κατατάξει –αρκετά αυθαίρετα ομολογουμένως!- τα μουσικά/ θεατρικά/ καλλιτεχνικά σχήματα και ακόμα πιο αυθαίρετα τα ραδιόφωνα, μέχρι να βρούμε μια καλύτερη περιγραφή…
  • Website: Στα websites καταχωρούνται οι ομάδες που συσπειρώνονται γύρω από τη λειτουργία μιας ιστοσελίδας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει μια φυσική –μη διαδικτυακή!- συνέλευση. Η περίπτωση εκδότη οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας, που διατηρεί παράλληλα και ιστοσελίδα, είναι διαφορετική.
  • Άγνωστο: Εδώ καταχωρούνται οι ομάδες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε και δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο της έκδοσης, σε ποια κατηγορία ανήκουν.

Ονόματα «πυροτεχνήματα» που υπογράφουν αφίσες ή άλλα γραφικά, καταχωρούνται σαν «λοιπά» για λόγους οικονομίας.

4.2 Βιβλιοθήκη

Τα έντυπα της Βιβλιοθήκης κατηγοριοποιούνται σε:

  • Βιβλία:
  • Περιοδικά:
  • Μπροσούρες:
  • Έντυπα Δρόμου:
  • Εφημερίδες:
  • Φυλλάδια
  • Κείμενα:
  • Fanzines:

4.3 Άλμπουμς

Τα albums κατηγοριοποιούνται σε:

  • Αφίσες: ...
  • Γραφικά: ....
  • Φωτογραφίες: ...
5. Βοήθεια: Περιήγηση/Αναζήτηση στο site

5.1 Αναζήτηση:

Η λειτουργία της Αναζήτησης είναι ξεχωριστή για κάθε σελίδα και δεν δίνεται η δυνατότητα να γίνει ταυτόχρονη αναζήτηση στη Βιβλιοθήκη και τα Άλμπουμς.

Σε κάθε περίπτωση δίνεται η δυνατότητα να προβληθούν αποτελέσματα μόνο από συγκεκριμένη κατηγορία ή πόλη.

Αφήνοντας κενό το textbox της Αναζήτησης εννοείται Προβολή όλων και αναλόγως των λοιπών πεδίων που έχουν επιλεχθεί, θα επιστραφεί το σύνολο των αποτελεσμάτων αυτού του συνδυασμού.

Για παράδειγμα: αν θέλετε να δείτε όλες τις μπροσούρες που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη, αφήστε κενό το textbox της Αναζήτησης κι επιλέξτε από τα αναδυόμενα μενού από: Μπροσούρες και από Θεσσαλονίκη.

Εναλλακτικά μπορείτε να πετύχετε τον ίδιο συνδυασμό αποτελεσμάτων επιλέγοντας από το Φιλτράρισμα της δεξιά στήλης διαδοχικά Μπροσούρες και Θεσσαλονίκη.

Το [x] δεξιά από κάθε επιλογή, καταργεί το συγκεκριμένο φίλτρο.

5.2 Παρουσίαση σε λίστα:

Στη Βιβλιοθήκη και τα Άλμπουμς δίνεται η δυνατότητα επιλογής της σειράς παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

Η Αλφαρηθμιτική σειρά ακολουθεί το πρότυπο 0-9, Α-Ζ (λατινικοί χαρακτήρες), Α-Ω (ελληνικοί χαρακτήρες).

Ειδικότερα η επιλογή Κατά Προσθήκη, υπονοεί κατά ανάστροφη χρονολογική σειρά με βάση την ημερομηνία πορσθήκης στο site. Δηλ. οι τελευταίες καταχωρήσεις εμφανίζονται πρώτες στη λίστα.

6. Ταυτότητα

Το αναρχείο δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τα μέλη της Διαχειριστικής Ομάδας του black-tracker.gr, τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχανε, μεταξύ άλλων, στη Συντακτική Ομάδα της αντιεξουσιαστικής επιθεώρησης «Blackout στο κοινωνικό εργοστάσιο», που εκδίδονταν στη θεσσαλονίκη (2005-2009).

7. Λειτουργία

Προς το παρόν πρόσβαση στη διαδικασία καταχώρησης αντικειμένων στη βάση του αναρχείου έχουνε μόνο οι δαχειριστές του. Επεξεργαζόμαστε όμως ένα μοντέλο άμεσης συμμετοχής περισσότερων ανθρώπων με τη δημιουργία διαβαθμισμένων επιπέδων εγγεγραμμένων χρηστών -στα πρότυπα των forums-, ενώ ταυτόχρονα δουλεύουμε και στο τεχνικό κομμάτι της κατασκευής του.

Η περίπτωση ελεύθερης ανάρτησης -δηλ. μη εγγεγραμένων χρηστών- αποκλείεται εκ των ουκ άνευ.

8. Συμμετοχή/Συμβολή

Όσοι σύντροφοι και συντρόφισσες επιθυμούν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του αναρχείου, μπορούν –και προτρέπονται- να μας αποστέλλουν υλικό στην ηλεκτρονική μας θυρίδα info @ black-tracker.gr

Ιδιαιτέρως παρακαλούνται όσοι έχουν παλιότερο υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, που δεν έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, να μπουν στον κόπο να τα μετατρέψουν σε ένα σύγχρονο format και να μας τα στείλουν. Επίσης σύντροφοι/ισσες και φίλοι/ες που έχουν παλιότερα έντυπα [προ του 2000] σε φυσική μορφή κι ενδιαφέρονται να μπουν στη διαδικασία σκαναρίσματος, ας επικοινωνήσουν μαζί μας.

Τέλος μια σημαντική συμβολή θα ήταν η επισήμανση των λανθασμένων ή συμπλήρωση των ελλιπών στοιχείων στις περιγραφές των υπαρχόντων καταχωρήσεων.

...και λίγη ιστορία

Στην αρχική του εκδοχή, το αναρχείο δεν ήταν παρά ένας ψηφιακός δίσκος dvd, που διανεμόταν από χέρι σε χέρι. Το υλικό συλλεγόταν κυρίως από το διαδίκτυο, κάποια αποστελλόταν στις ηλεκτρονικές θυρίδες του αναρχείου (anarxeio@yahoo.com, anarxeio@gmail.com) κατευθείαν από τους συντρόφους που εξέδιδαν το υλικό κι ενίοτε με επιδρομές σε συντροφικούς υπολογιστές.

Η ιδέα είχε ως εξής: κάθε φορά που κάποια ομάδα/συλλογικότητα/στέκι/άτομο έβγαζε καινούριο υλικό (προκήρυξη, έντυπο, αφίσα κ.λ.π.) το έστελνε σε αυτά τα mail. Το υλικό συγκεντρωνόταν και ταξινομούταν με βάση κάποια κριτήρια αρχειοθέτησης. Σε ορισμένα χρονικά διαστήματα (περίπου κάθε 6 μήνες), το αναρχείο αντιγράφοταν σε ψηφιακούς δίσκους (DVD) και αποστελλόταν σε όσες ομάδες/συλλογικότητες/άτομα ενδιαφέρονταν. Επιπλέον γινόταν προσπάθεια μέσο κατ’ιδίαν επαφών να συλλεχθεί παλαιότερο υλικό σε ηλεκτρονική μορφή.

Όλα αυτά βέβαια την εποχή που στο χώρο του διαδικτύου κυριαρχούσαν οι pstn γραμμές και τα geocities...! Σήμερα, υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, αλλά και η τεχνική κατάρτιση από συντρόφους στο να δημιουργηθεί μια πλήρως λειτουργική online βάση δεδομένων, προσβάσιμη σε όλους, που επιπλέον να παρέχει τη δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης και αναλυτικής παρουσίασης

anarxeio.gr
  • Το αναρχείο δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τα μέλη της Διαχειριστικής Ομάδας του black-tracker.gr. Στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχαμε, μεταξύ άλλων, στη Σ.Ο. του περιοδικού Blackout

Για επικοινωνία με το anarxeio στείλτε e-mail στο info {at} black-tracker.gr