anarxeio.gr

732

Καταχωρήσεις

σε: 

από:  και από:

Βιβλία

Βιβλιοθήκη

Συγγραφέας:

συλλογικό-διάφοροι

Εκδότης:

Δαίμων του τυπογραφείου

Πόλη:

Αθήνα

Έτος έκδοσης:

2010

Αρχείο

Οι βαρκάρηδες, η μηδενιστική ομάδα της Θεσσαλονίκης 1898-1903
content Image

Συγγραφέας:

συλλογικό-διάφοροι

Εκδότης:

Δαίμων του τυπογραφείου

Πόλη: Αθήνα

Χρονολογία έκδοσης: 2010

Είδος: Βιβλία | Σελίδες: 66

publishers url icon Εξωτερικός Σύνδεσμος

ανέβηκε απο χρήστη: Liakos

Περιγραφή:

για την έκδοση

Η παρούσα έκδοση του ΔΑΙΜΟΝΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ αντλεί την ύλη της σχεδόν αποκλειστικά από ένα άλλο βιβλίο, το «ΟΙ ΒΑΡΚΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, η αναρχική βουλγάρικη ομάδα και οι βομβιστικές ενέργειες του 1903» του Γιάννη Μέγα που εκδόθηκε το 1994 από τις εκδόσεις «ΤΡΟΧΑΛΙΑ». Μοναδική προσθήκη της παρούσας έκδοσης είναι εκτεταμένα αποσπάσματα του βιβλίου «The Balkan Trail» του αμερικάνου δημοσιογράφου Φρέντερικ Μουρ (εκδ. Smith & Elder) ο οποίος ταξίδευε στα Βαλκάνια την εποχή των επιθέσεων των Βαρκάρηδων, μια περιήγηση που κατέγραψε στο βιβλίο του (μια έκδοση του 1906).

Οφείλουμε να πούμε αναφερόμενοι στο βιβλίο του Μέγα πως -αντικειμενικά- πρόκειται για ένα όχι καλό βιβλίο καθώς ενώ πα­ ραθέτει έναν πλούτο αρχειακού υλικού, δεν καταφέρνει να παρουσιάσει -παρά ελάχιστα- ένα κατεξοχήν ζητούμενο: τη σκοπιά, τα κίνητρα, τις αντιλήψεις των ίδιων των πρωταγωνιστών. Των Βαρκάρηδων.

Κι αν ακόμα αυτό εν μέρει οφείλεται στην έλλειψη του σχετικού αρχειακού υλικού (παρουσιάζονται μόνο ελάχιστης έκτασης κομμάτια της αυτοβιογραφίας του Shatev -ενός εκ των Βαρκάρηδων-), δε γίνεται καν μια προσπάθεια να ερμηνευτεί η πορεία των Βαρκάρηδων υπό το πρίσμα άλλων ατόμων, ομάδων και κινημάτων της ίδιας εποχής που υιοθετούν έναν αντίστοιχο (μηδενιστικό ή όχι) τερορισμό. Η μόνη ερμηνεία που ο Γιάννης Μέγας επιχειρεί να δώσει στο βιβλίο του, είναι ότι τα πάντα έγιναν υπό το πρίσμα του βουλγάρικου ή πανσλαβικού «δακτύλου». Ότι όλα ήταν μια ανθελληνική προβοκάτσια στα πλαίσια του ελληνο-βουλγαρικού ανταγωνισμού για τη διεκδίκηση της Μακεδονίας από την υπό διάλυση οθωμανική αυτοκρατορία. Ότι σε αυτό τον ανταγωνισμό οι βούλγαροι «πόνταραν» στο (σλαβο-) μοκεδονικό «άλογο» το οποίο εύκολα θα μπορούσαν στη συνέχεια να δαμάσουν. Οι εθνο-ελληνικες ιστοριογροφικες προθέσεις του Μέγα αποκαλύπτονται και μόνο από το γεγονός ότι πουθενά σε όλο το βιβλίο, είτε το Y.M.R.O.2 και τα μέλη του, είτε οι Βαρκάρηδες, είτε οι απλοί ομοεθνείς τους, δεν αποκαλούνται οτιδήποτε εκτός από «βούλγαροι». Πουθενά όμως ως «μακεδόνες» όπως οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονταν. Ας μη ξεχνάμε πως το βιβλίο εκδόθηκε το 1994 -και προφανώς συγγράφηκε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια- όταν το «μακεδονικό εθνικό μας θέμα» ακόμα έκανε «τρελές πωλήσεις». Και last but not least, το βιβλίο του Γιάννη Μέγα είχε εκδοθεί με την ... ευγενική χορηγία της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

Η όλη ιστορική προσέγγιση του Γιάννη Μέγα, στο πεδίο των διπλωματικών και στρατηγικών σχεδιασμών του βουλγάρικου επεκτατισμού όπως αυτός συγκρουόταν με τον ελληνικό (και σε κάποιο βαθμό με το σέρβικο) επεκτατισμό, σίγουρα έχει κάποια βάση. Αυτή όμως πολύ απέχει από το να διαγράφεται η αυτόφωτη, ανυποχώρητη στράτευση και δράση των Βαρκάρηδων. Πολύ απέχει από το να ξεπετιούνται σε πέντε αράδες οι επαφές τους με ευρωπαϊκές αναρχικές ομάδες, τα διαβάσματα και οι επιρροές τους, οι επαναστατικές τάσεις της εποχής που ανέπτυσσαν τέτοιες αντιλήψεις και όπλιζαν τα χέρια αποφασισμένων επαναστατών.

 

keywords: τερορισμός, τερρορισμός, τεροριστές, τερροριστές, ανατίναξη Οθωμανικής Τράπεζας 1903, Μπανκ Οτομάν

Tags:

ιστορικά, πολιτική βία

Σχόλια του uploader:

Η χρονολογία έκδοσης με επιφύλαξη. Για κατέβασμα κλικ στον Εξωτερικό Σύνδεσμο που θα σας οδηγήσει στο scribd.com

anarxeio.gr
  • Το αναρχείο δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τα μέλη της Διαχειριστικής Ομάδας του black-tracker.gr. Στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχαμε, μεταξύ άλλων, στη Σ.Ο. του περιοδικού Blackout

Για επικοινωνία με το anarxeio στείλτε e-mail στο info {at} black-tracker.gr