anarxeio.gr

732

Καταχωρήσεις

σε: 

από:  και από:

Στα μάτια βιτριόλι και σφαίρες στο ψαχνό
content Image

Συγγραφέας:

συλλογικό-διάφοροι

Εκδότης:

Συνέλευση αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

Πόλη: Αθήνα

Χρονολογία έκδοσης: 2010

Είδος: Μπροσούρες | Σελίδες: 76

donwload icon Κατεβάστε σε μορφή PDF: [11.2]

publishers url icon Εξωτερικός Σύνδεσμος

Περιγραφή:

Στις 23 Δεκεμβρίου 2008 οι τραμπούκοι των αφεντικών επιτέθηκαν με βιτριόλι στη μαχητική εργάτρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μετανάστρια από τη Βουλγαρία, εργαζόταν ως καθαρίστρια στην εργολαβική εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ και είναι γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Μέσα από τους αγώνες της ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν οι εργολαβικές εταιρείες στους υπαλλήλους τους, ανέτρεψε την εικόνα της μετανάστριας, της προορισμένης να δουλεύει με σκυμμένο το κεφάλι στις χειρότερες συνθήκες. Στον ταξικό πόλεμο, άνθρωποι σαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι άκρως επικίνδυνοι για τα αφεντικά, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την παραδειγματική της τιμωρία.

[...]

Στην μπροσούρα παρουσιάζουμε αρχικά ένα χρονικό των δράσεων που έγιναν στα πλαίσια του κινήματος αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ακολουθεί ένα κείμενο για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο οποίο προσπαθούμε να συνοψίσουμε όσα έχουν αποκαλυφθεί για τον άθλιο ρόλο των εργολάβων καθαρισμού αλλά και του συνδικαλιστικού μηχανισμού που τους καλύπτει και τους προωθεί. Στη συνέχεια δείχνουμε πώς το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος έχει προωθήσει μέσα στα τελευταία 20 χρόνια τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις. Επίσης, προσπαθούμε να αναδείξουμε το ζήτημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ως μία από τις πιο αποτρόπαιες αλλά και λιγότερο γνωστές όψεις της πραγματικότητας στον κλάδο του καθαρισμού. Τέλος, καταπιανόμαστε με το θέμα της όξυνσης της επιτήρησης, του ελέγχου και της καταστολής, που αποτελούν εκφάνσεις του κράτους ασφάλειας, μέσα από το παράδειγμα του ΗΣΑΠ.

Στο κεφάλαιο της μπροσούρας «για την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων» αναλύεται ο ρόλος του κράτους στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη χειροτέρευση των όρων και των συνθηκών εργασίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των προλετάριων. Αναφέρονται εκτενώς όλοι οι νόμοι και τα διατάγματα που από τη δεκαετία του 90 έχουν θεσπιστεί και εφαρμοστεί από το κράτος με στόχο την υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, την πειθάρχηση του εργασιακού μας βίου, και την περαιτέρω διαίρεση και ατομικοποίησή μας. Εξάλλου, πάντα πρέπει να γνωρίζεις το οπλοστάσιο του εχθρού για να σχεδιάσεις σωστά την επίθεσή σου με στόχο την καταστροφή της μισθωτής εργασίας.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση στο χώρο των καθαριστριών που δουλεύουν για εργολαβικές εταιρείες είναι ένα από τα θέματα που αποκαλύφτηκαν μετά την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Στη μπροσούρα αναλύουμε τον έμφυλο καταμερισμό εργασίας μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία, και πώς αυτό μεταφράζεται συγκεκριμένα στην υποτίμηση τής, θεωρούμενης ως αναπαραγωγικής, εργασίας των καθαριστριών. Επιλέξαμε να αναδείξουμε την ίδια την εμπειρία των εργατριών στον κλάδο του καθαρισμού μέσα από τις μαρτυρίες των γυναικών που θέλησαν να μας μιλήσουν για τη σεξουαλική εκμετάλλευση που επικρατεί στο χώρο εργασίας τους.

Τέλος, στο θέμα της επιτήρησης και του ελέγχου ως εκφάνσεις του κράτους ασφάλειας, αναλύουμε πώς αυτά εφαρμόζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και συγκεκριμένα στους σταθμούς, τα τρένα και τα αμαξοστάσια του ΗΣΑΠ. Με γνώμονα τη μηδενική ανοχή ο ΗΣΑΠ συγκροτεί δικές του αστυνομικές ομάδες που φρουρούν τους χώρους του και εξαπολύει επίθεση εναντίον όλων (με χαρακτηριστική περίπτωση τους γκραφιτάδες) αφού κάθε παραβατική συμπεριφορά, ακόμα και η πιο μικρή, για τους μπάτσους του ΗΣΑΠ είναι εξίσου σοβαρή και επικίνδυνη. Άλλωστε, το κράτος ασφάλειας αποτελεί τη συμπληρωματική όψη της πολιτικής απαξίωσης, πειθάρχησης και διαίρεσης της εργατικής δύναμης. Ο ΗΣΑΠ σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα αφού το αφεντικό της, ο Νικήτας Οικονομάκης, έχει πάρει εργολαβικά τον καθαρισμό του. Έτσι πολλές δράσεις αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης έγιναν ή είχαν στόχο τους σταθμούς του ΗΣΑΠ ενώ η πρώτη επιθετική δράση μετά την επίθεση στην Κωνσταντίνα ήταν η κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΗΣΑΠ στην Αθηνάς στις 27/12/2008.

Για τη συγγραφή των κειμένων χρησιμοποιήσαμε ένα σύνολο από ντοκουμέντα που απαλλοτριώθηκαν από την κατάληψη του ΗΣΑΠ. Όσα δεν συνοδεύουν τα κείμενα περιλαμβάνονται στο Παράρτημα, ενώ το σύνολο των ντοκουμέντων θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [θα αναρτηθούν σύντομα].

Στην μπροσούρα αποτυπώνεται η πολλαπλότητα των τάσεων, η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων αλλά και των τρόπων ανάλυσης. Αυτό αντανακλά τη σύνθεση της ίδιας της συνέλευσης, γεγονός που δεν εμπόδισε τη δράση της.

Περιεχόμενα:

Πρόλογος

Χρονικό

Μέρος Ι: «εργασία σκέτο βιτριόλι»

* Η Κωνσταντίνα δεν είναι μόνη (προκήρυξη που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2009)
* Για την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων

Μέρος ΙΙ: «το σώμα στην εργασιακή συνθήκη»

* Από την αναπαραγωγική εργασία στο βιασμό

Μέρος ΙΙΙ: «για τους μηχανισμούς καταστολής»

* ΗΣΑΠ: Καθαροί χώροι και ασφαλείς μετακινήσεις…

Παράρτημα Ι: «τα κίτρινα σκυλιά και οι νεκρές ιδέες»

Παράρτημα ΙΙ: «για 102,69 €…»

Παράρτημα ΙΙΙ: «έργα και ημέρες του ΗΣΑΠ»

Tags:

εργατικοί αγώνες, κωνσταντίνα κούνεβα

Σχόλια του uploader:

anarxeio.gr
  • Το αναρχείο δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τα μέλη της Διαχειριστικής Ομάδας του black-tracker.gr. Στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχαμε, μεταξύ άλλων, στη Σ.Ο. του περιοδικού Blackout

Για επικοινωνία με το anarxeio στείλτε e-mail στο info {at} black-tracker.gr